Specialităţi
În anul de studii 2020-2021 elevii își fac studiile la următoarele specilaități:
| Specialitatea | Profilul | Anul I | Anul II | Anul III | Anul IV |
|---|---|---|---|---|---|
| Contabilitate | Real | ||||
| Maşini şi aparate în industria alimentară | Real | ||||
| Merceologie | Real | ||||
| Tehnologia panificaţiei | Real | ||||
| Tehnologia produselor cosmetice şi medicinale | Real | ||||
| Turism | Umanist |
Descrierea specialităților
0711.1 Tehnologia produselor cosmetice și medicinale
Absolvenții programului Tehnicianul tehnolog, obțin calificarea 0711.1.1 tehnician mecanic/tehniciană mecanică care este specialistul cu studii profesional tehnice postsecundare, ce organizează, desfășoară şi supraveghează procesele tehnologice de fabricație, ambalare și depozitare pentru produsele din industriile cosmetică şi farmaceutică, cu respectarea bunelor practici de fabricație şi a regulilor de sănătate şi securitate în muncă, garantând astfel siguranța şi calitatea produsului obținut.
Resurse
Ultima modificare: 12 februarie, 2021Program de formare profesională: 0411.1 CONTABILITATE
Calificarea acordată: Contabil / contabilă
SCOPURILE EDUCAŢIONALE ŞI PROFESIONALE
Calificarea Contabil, nivel 4 CNC se atribuie la finalizarea unui program de studii profesional-tehnice postsecundare.
Contabilul (studii profesional-tehnice) (în continuare Contabil) are obligația de ținere a contabilității entității, de elaborare a situațiilor financiare, declarațiilor fiscale și rapoartelor statistice. Activitățile desfășurate de Contabil pot fi diverse, în funcție de forma organizatorico-juridica a entității, genul și domeniul de activitate, dimensiunile și complexitatea organizatorică, mărimea cifrei de afaceri etc. De regulă, în cadrul entităților mari, activitatea Contabilului implică specializarea segmentară de ținere a contabilității (furnizori, clienți, operațiuni bancare, mijloace fixe, etc), or, în entitățile mici și mijlocii activitatea Contabilului presupune acoperirea integrală a tuturor activităților vizate de domeniul contabilitate.
ATRIBUȚIILE DE BAZĂ ALE CONTABILULUI:
- perfectarea documentară și contabilizarea tranzacțiilor economice ale entității în conformitate cu principiile și cerințele calitative ale contabilității;
- verificarea exactității documentelor și înregistrărilor aferente plăților, încasărilor și a altor tranzacții economice;
- pregătirea situațiilor financiare și rapoartelor fiscale și statistice;
- aplicarea abilităților și practicilor de evidență contabilă în vederea identificării și soluționării deficiențelor apărute pe parcursul activității;
- utilizarea pachetelor software standard pentru contabilizarea tranzacțiilor și efectuarea calculelor aferente; analiza conturilor de evidență contabilă.
Resurse
Ultima modificare: 12 februarie, 20210715.2 Mașini și aparate în industria alimentară
Absolvenții programului 0715.2 Mașini și aparate în industria alimentară obțin calificarea 0715.2.1 tehnician mecanic/tehniciană mecanică ce ține de îndeplinirea lucrărilor tehnico-inginerești simple sau de complexitate medie, precum şi a lucrărilor analogice după complexitate.
Specialistul care deține această calificare are o pregătire profesională de bază, fundamentată pe cunoștințe teoretice aplicabile, abilități și deprinderi practice, comportament etic profesional, fiind o personalitate integră, ce are formate și dezvoltate competențe profesionale specifice, pentru a face față cerințelor actuale și de perspectivă ale dezvoltării domeniului activităților inginerești. Tehnicianul mecanic în calitate de specialist în echipamente și utilaje desfășoară activități de organizare, coordonare, monitorizare, verificare a funcționalității utilajului și echipamentelor, ajustarea acestora, în corespundere cu instrucțiunile de lucru.
Resurse
Ultima modificare: 12 februarie, 2021Specialitatea
Tehnologia panificației
Cod specialitate: 72130
Calificarea: Tehnician în panificație
Competenţe profesionale:
La finalizarea studiilor absolventul este capabil să:
- aprecieze calitatea materiilor prime, semifabricatelor și produselor finite;
- monitorizeze dirijarea procesului tehnologic
- implementeze managementul procesului tehnologic de producere;
- evalueze calitatea produselor de panificație prin metode și criterii standard
Oportunităţi de angajare:
- tehnician întreprinderile de fabricare a produselor de panificaţie,
- cofetărie şi patiserie sau în unităţile de comercializare a acestora
laborant
Resurse
Ultima modificare: 12 februarie, 2021Program de formare profesională: 0416.3 MERCEOLOGIE
Calificarea acordată: Merceolog / merceologă
SCOPURILE EDUCAŢIONALE ŞI PROFESIONALE
Calificarea Merceolog/merceologă, nivel 4 CNC, se atribuie la finalizarea unui program de formare profesională tehnică postsecundară și confirmă faptul că titularul posedă rezultatele învățării pentru a realiza aprovizionarea cu mărfuri a entităților comerciale; efectuarea recepției, depozitării și desfacerii produselor contractate; întocmirea documentației și comunicarea cu furnizorii și clienții.
Merceologul se ocupă cu problemele proprietății mărfurilor, cu stabilirea calității lor, a condițiilor de păstrare.
Merceologul lucrează cu publicul țintă al magazinului, analizează nevoile clienților în funcție de sezon și, pe baza datelor obținute, face o cerere de aprovizionare.
ATRIBUȚIILE DE BAZĂ ALE MERCEOLOGULUI:
- monitorizarea calității mărfurilor;
- gestionarea condițiilor de depozitare;
- păstrare a mărfurilor;
- crearea mediului ambiental necesar vânzării;
- stabilirea amplasării mărfurilor în sala de comerț;
- monitorizarea rotației mărfurilor în sala de comerț;
- organizarea degustărilor, acțiunilor promoționale, ofertelor;
- analizarea vânzărilor și a stocurilor;
- monitorizarea vitezei de rotație a stocurilor;
- conlucrarea cu furnizorii;
- inventarierea produselor în depozit;
- stabilirea necesarului de achiziții.
Resurse
Ultima modificare: 12 februarie, 2021Program de formare profesională: 1015.1.1 TURISM
Calificarea acordată: Agent / agentă de asistență turistică
SCOPURILE EDUCAŢIONALE ŞI PROFESIONALE
Calificarea Agent / agentă de asistență turistică, nivel 4 CNC se atribuie la finalizarea unui program de studii profesional-tehnice postsecundare sau prin programe de recalificare.
Agent de turism acordă asistență turistică și își desfășoară activitatea profesională în agenții de turism astfel, cercetează piața turistică, preferințele clienților/clientelor, stabilesc itinerare de călătorie, obține rezervări de locuri pentru transport, cazare şi organizează excursii de grup.
ATRIBUȚIILE DE BAZĂ ALE AGENTULUI DE ASISTENȚĂ TURISTICĂ:
- obținerea de informații despre disponibilitatea, costul și comoditatea diferitor tipuri de transport și cazare;
- verificarea cerințelor clienților/clientelor și oferirea recomandărilor acestora în ceea ce privește modalitățile de călătorie;
- furnizarea de informații despre atracții locale și regionale, tururi turistice, restaurante, arte și divertisment și furnizarea de hărți și broșuri;
- pregătirea itinerarelor; efectuarea și confirmarea rezervărilor pentru călătorii, tururi și cazări;
- emiterea de bilete, legitimații de îmbarcare și vouchere;
- ajutarea clienților/clientelor în obținerea documentelor de călătorie necesare precum vize;
- verificarea documentației de călătorie și înregistrarea pasagerilor/pasagerelor și a bagajelor;
- pregătirea facturilor și primirea plăților. Întrețin un dialog permanent cu turiștii și acționează pentru îmbunătățirea pachetelor turistice pe care le derulează/organizează. .
