Consiliul elevilor

Consiliul de Elevi al Colegiului Agroindustrial din Rîșcani are următoarea structură organizatorică: președinte, vicepreședinte, secretar și încă 6 departamente. Lunar, membrii Consiliului se întrunesc pentru a elabora planurile activităților preconizate pentru luna respectivă. La finele fiecărei luni departamentul „Redacție” totalizează informația despre munca și efortul depus de colegii din celelalte departamente, și o expun, ulterior, în ziarul Trandafir prin scurte reportaje și poze despre fiecare activitate.

În continuare, dorim să trecem în revistă activitatea Consiliului pentru anul de studii 2019-2020.
Anul de studii a debutat cu prima ședință a Consiliului de elevi în cadrul căreia membrii acestuia s-au întrunit pentru a se familiariza cu regulamentul Consiliului, Planul activităților preconizate pentru anul curent. În cadrul primei ședințe au fost alese persoanele responsabile pentru fiecare din cele 6 departamente. Anul de studii a demarat cu activitatea elevilor de la departamentul „Cultură și voluntariat”. Membrii Consiliului, îmbrăcați în costume naționale, au participat la târgul organizat în orașul Rîșcani (18-20 septembrie), propunând, spre delectarea locuitorilor orașului, copturi și esențe etero-oleaginoase. La 21 septembrie, elevii din cadrul acestui departament, au promovat monumentele istorice din localitate prin organizarea unei excursii cu genericul „Picături de istorie”. Beneficiarii informațiilor prezentate de către elevi referitor la fiecare clădire sau monument au fost atât elevi și profesori din instituțiile de învățământ din oraș, cât și alți locuitori curioși să afle file din istoria meleagurile rîșcănene.
Luna septembrie abundă în zile însemnate: 10 septembrie – „Ziua Mondială pentru prevenirea Suicidului”, 16 septembrie -„Ziua Internațională a păstrării stratului de ozon”, 23 septembrie – „Ziua Internațională Împotriva Exploatării Sexuale și Traficului Femeilor și Copiilor” și 29 septembrie – „Ziua Internațională a Inimii”, fapt care a favorizat activitatea productivă a elevilor de la departamentul „Redacție” care au repartizat broșuri, au pregătit colaje informaționale, și reportaje stipulate în gazeta „Trandafir” care apare lunar în Colegiu.

Deja a devenit tradiție ca în prima zi de vineri a lunii octombrie să se sărbătorească „Ziua Mondială a Zâmbetului”, eveniment care a servit drept temei pentru elevi de a organiza concursul de fotografii „Cel mai frumos zâmbet”, „Cel mai haios zâmbet”, ” Cel mai serios zâmbet”.
La data de 09.10 se consemnează „Ziua Mondială a Poștei” și în acest context elevii departamentului „Redacție” pregătesc pliante și broșuri informative ce reliefează acest eveniment. Data de 18 octombrie marchează ” Ziua europeană de luptă împotriva traficului de ființe umane”, pentru această dată departamentul „Redacție” aduc la cunoștință comunicatul de presă privind Campania Națională „Săptămâna de luptă împotriva TFU”. În ultima sâmbătă a lunii octombrie este marcată „Ziua națională Un arbore pentru ultima dăinuirea noastră”, în această zi, elevii departamentul „Ecologie” împreună cu administrația colegiului organizează curățenia pe teritoriul colegiului și plantarea câtorva arbori. În fiecare an, în luna octombrie, departamentul „Redacție” dedică o ediție specială, cuplului Doina și Ion Aldea Teodorovici – adevărați promotori de valori, melodiile cărora conturează dragostea de neam, de țară, grai.

Elevii departamentelor „Proiecte și dezvoltare” și „Ecologie” se implică activ în promovarea unui mod sănătos de viață, iar drept dovadă ar fi participarea la programul de granturi mici oferit de catre „Fondul pentru Tineri Rîșcani”.

În acest context ținem să menționăm faptul că în luna noiembrie ei au elaborat, câștigat și implementat proiectul „Să facem lumea mai bună”, proiect care a constat în montatarea a 10 bănci și 10 urne pe teritoriul colegiului, băieții grupelor MAIA au ajutat la confecționarea și montarea băncilor și urnelor. Membrii departamentului «Sport și sănătate» împreună cu voluntarele și reprezentanții de la CSP ProVita au informat elevii instituției despre HIV/SIDA, fiindcă o persoană informată-este protejată.

În luna decembrie, a început campania electorală în Consiliul elevilor. Entuziasmul elevilor s-a materializat în secvențe video, foto și broșuri pregătite și distribuite de către participanți. Premiul mare pentru câștigători a constituit încrederea acordată de către elevii – alegători și, desigur, aceasta mai presupune o responsabilitate deosebită în reprezentarea drepturilor elevilor din instituție.

În fiecare an la data de 27 ianuarie marcăm «Ziua mondială a comemorării victimelor holocaustului», departamentul «Cultură și voluntariat» și «Redacție» au distribuit broșuri care au reflectat faptul că omenirea regretă acele monstruozități care au anulat calitatea de oameni raționali.
În incinta colegiului, la data de 3 februarie, s-a desfășurat campionatul la baschet organizat de către profesorii de educație fizică și departamentul «Sănătate și Sport». Instituția noastră practică astfel de activități anual, unde se implică elevii cu cele mai bune rezultate în sport.


Prin lucruri simple îi putem face fericiți pe alții. O mică atenție poate aduce zeci de zâmbete, o oră petrecută alături de copiii de la Centrul Phoenix ne încălzește inimile. Elevii grupelor E-11 și E-21 au făcut o vizită celor care mereu ne așteaptă cu brațele deschise. Fiecare copil este deosebit, fiecare merită o atenție și un gest frumos. Împreună suntem mai buni, împreună putem aduce un licăr de lumină.

La data de 13 februarie domnișoarele Colegiului nostru au format o echipă de Cheerleaderi, pentru a susține tinerii sportivi ai colegiului nostru la întrecerile sportive. La data de 19.02.2020, IP Colegiul Agroindustrial Rîșcani a fost vizitat de doi reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție Rîșcani, vizită în cadrul căreia au vorbit despre siguranța pe internet și viciile societății de azi.
În februarie, împreună cu profesorii de limbă română, departamentul «Redacție» a participat la recitalul de poezii dedicat marelui poet Grigore Vieru cu genericul «Până azi pe același plai».
Consiliul nostru, chiar și în regim de carantină, își continuă activitatea. La data de 7 mai, membrii Consiliului de elevi au organizat o ședință online în care au abordat tema «Bullying-ului» în susținerea campaniei «Școală fără bullying» lansată de CNE ÎPT. Generația noastră oferă culoare violetă lunii mai, deoarece suntem împotriva bullying-ului.

Acestea au fost doar unele dintre activitățile realizate pe parcursul anului curent de învățământ. O informație mai amplă despre diversitatea evenimentelor desfășurate cu implicarea elevilor IP Colegiul Agroindustrial din Rîșcani o puteți găsi în edițiile lunare ale ziarului Trandafir la redactarea căruia dispunem de suportul profesorilor care ne oferă, cu mare drag, sfaturi și idei.


Resurse

Ultima modificare: 12 ianuarie, 2022
%d blogeri au apreciat:
PageLines